perjantai 3. toukokuuta 2013

Gilenya

Hello, everybody!

Ajat sitten lupasin kirjoitella, jahka on jotain sanottavaa MS-taudin suhteen. Aloitin noin kuukausi sitten Gilenya-hoidon, ja ehkä voisin kirjoitella jotain sitä koskien. Ehkäpä joku, joka myös on aloittamassa Gilenya-hoidon, saattaa löytää tämän tekstin ja oppia siitä jotain. :)

Ensinnäkin kävin vaikka kuinka monessa aivojen magneettikuvauksessa, verinäytteessä ja sydänfilmissä ennen lääkkeen aloitusta. Jos olet aloittamassa Gilenya-lääkitystä, täytyy ottaa huomioon, että sekä verenpaine, maksa-arvot että kaikki muutkin mahdolliset arvot mitataan jatkuvasti.
Itse hankin itselleni painemittarin, koska verenpainetta täytyy jatkuvasti tarkkailla. Gilenya nimittäin ilmeisesti nostaa verenpainetta hyvinkin radikaalisti.

Sen voin sanoa, että on todella omituista olla sitoutunut siihen, että muistaa joka päivä ottaa pillerin poskeen, kun on alunperin käynyt sairaalassa tiputuksessa kerran kuussa. Suhteellisen moni varmasti tietää, kuinka vaikeaa on ottaa esimerkiksi e-pilleri joka päivä. No, nyt se yksi pilleri on ihan oikeasti PAKKO muistaa ottaa joka päivä.

Näiden pakollisten manöövirien lisäksi en ole ainakaan henkilökohtaisesti kokenut mitään ikävää. Oma sairaanhoitajani sanoi, että jos mitään ei tunnu, niin kaikki on enemmän kuin ok. Eli jos et tunne mitään, kaikki on juuri kuten pitääkin.

Yeah! Have a wonderful spring! <3